
Lubisz zjeść coś słodkiego, ale nie masz ręki do pieczenia ciast? A może zwyczajnie chciałbyś zjeść coś orzeźwiającego? Oto przepis na ciasto, którego przygotowanie jest banalnie proste. Uda się każdemu, a co ważniejsze nie wymaga posiadania czy używania piekarnika.
Składniki:
Biszkopty okrągłe
Galaretki truskawkowe 2 sztuki
Śnieżki w proszku 2 sztuki
truskawki
Potrzebne również będą
Blacha na ciasto
Mikser
Lodówka
Sposób przygotowania:
Blachę wykładamy folią aluminiową, dzięki temu boki ciasta nam nie zmienią koloru na szary.
Dno blachy wykładamy biszkoptami, które możemy delikatnie namoczyć herbatą, wodą z cytryną, albo słabą kawą. Następnie przygotowujemy galaretki. Oba opakowania należy rozcieńczyć w 05 litra wody, dobrze wymieszać i odstawić do stężenia. Jeśli nasza galaretka zaczyna nam tężeć ( delikatnie), wówczas śnieżki przygotowujemy według przepisu. Do przygotowanej śnieżki, ciągle miksując wlewamy tężejącą galaretkę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na wcześniej ułożone na blaszce biszkopty. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy ciasto nam zastygnie i będzie możliwe już do krojenia, możemy jeszcze je udekorować truskawkami u góry. Wszystko zależy już od twoich możliwości jak i chęci.